Ексдиректорот на Дирекцијата за класифицирани информации осомничен за проневера на 1,7 милион денари

844

А.Н. (35), поранешент директор на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации доби кривична пријава поради злоупотреба на службената положба и овластување. Тој е осомничен дека со активности спротивни на законот го оштетил Буџетот за 1.701.210 денари.

Кривичната пријава против 35-годишниот А.Н. ја поднесе Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал поради кривичното дело, кое е казниво по член 353 став 5 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

А.Н. како прв човек на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации во периодот од 20 јануари 2015 до 03 август 2017 година за свои лични потреби, а на штета на буџетот, злоупотребил средства во вкупен износ од 1.040.616 денари, додека со непочитување на законските одредби од Законот за јавни набавки и без спроведување на постапки за јавна набавка, на штета на трети лица овозможил да се стекнат со имотна корист во вкупен износ од 660.594 денари.

Пријавениот, без да донесе соодветни одлуки, акти и правилници за условите за користење на средства за репрезентација , за патни и дневни расходи, извршил набавки на стоки и услуги кои што не биле поврзани со работењето на Дирекцијата, во вкупен износ од 1.040.616 денари и ги искористил за свои лични потреби. Во наведениот период, без да спроведе постапка за јавна набавка, со свесно намалување на набавките на износи до 500 евра без ДДВ на месечно ниво, со средства од буџетот на Дирекцијата извршил набавки на стоки и услуги од пет правни лица и со тоа им овозможил да се стекнат за имотна корист во вкупен износ од 660.594 денари. 

Спонзорирано