Мирјана Лазарова Трајковска е нов судија на Врховниот суд

2416

Мирјана Лазарова Трајковска, поранешна судијка во судот за човекови права во Стразбур, денеска е изабрана за судија во Врховниот суд на РСМ. За судии во истиот суд се избран и Сафет Кадрии, портпарол и судија во скопска Апелација, како и Наке Георгиев и Лидија Мартинова.
Лазарова-Трајковска, која беше извбрана едногласно,. од 2003 до 2008 година работешер како судија на Уставниот суд. Наке Георгиев се до денешниот избор беше претседател на Аелациониот суд во Штип, а Лидија Мартинова, како и Сафет Кадрии доаѓа од скопска Апелација.
Изборот на четворицата нови судии доаѓа по разрешувањето на сега веќе екс претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски и судијката Рахилка Стојковска, како и на судијата Ристо Катавеновски, по нивното позитивно гласање во оредметот наречен „Труст“, односно по прашање на мерката птритвор за Сеад Кочан.

Спонзорирано