Талат Џафери: Трајко Вељаноски немал техничка можност да исклучува говорници

325

Обвинетиот Трајко Вељаноски немал техничка можност да го исклучи пратеникот Зекирија Ибрахими кој на 27. април, во Собранието ја пееше албанската, како и пратеникот Крсто Мукоски кој ја пеел македонската химна, посведочи Талат Џафери, на денешното судење на обвинетите за организирање на нередите.
Актуелниот собраниски спикер посведочи дека ниту тогаш, ниту после 27-ми април не постоела никаква можност претседател да може да исклучи пратеник од говорница. Со вака дадениот исказ талат Џафери само потврди дека Вељаноски не го повредил собранискиот деловник. Но, но и покрај ваквиот исказ на Џафери, останува обвинувањето дека Трајко Вељаноски, со пребеганиот Никола Груевски, екс – министрите Миле Јанакиески и Спиро Ристовски, како и поранешниот директор на Управата за државна безбедност и контраразузнавање, Владимир Атанасовски, се организатори на упадот во Собтанието и обидот за линч на пратеници од тогашната опозиција.

Спонзорирано