Парите за „Рекет“ се дадени во готовина, во два наврата

2692

Во истрагата Обвинителството ќе истражува дали целта била да се поткупат обвинители или само да се искористи влијанието на првоосомничениот врз јавен обвинител, вели државниот обвинител ЉУБОМИР ЈОВЕСКИ

 

По отворањето на новата истрага за рекетот што го изнудувал сопственикот на телевизијата 1ТВ, главното прашање на јавноста е дали истрагата ќе биде проширена? Дали ќе опфати пратеници и обвинители, или можеби некои други личности?
-Да, истрагата ќе се прошири за сите инволвирани лица во конкретниот случај, како и за други кривични дела доколку во неа се дојде до такви докази. Во овој момент не може да се каже дали ќе бидат опфатени пратеници, обвинители или други личности. Постапуваме неселективно и делото ќе го истражиме и расветлиме целосно и сеопфатно. Никој што сторил кривично дело нема да биде поштеден.

Според информациите од Обвинителството, сведокот му дал на првоосомничениот 1,5 милион евра за да биде прекината истражната постапка против него. Тоа е огромна сума пари. Дали парите биле дадени во кеш и дали Обвинителството ќе истражува од кои сметки се влечени парите и како се стекнати?
-Парите се дадени во готовина во два наврата. Обвинителството уште во предистражната постапка ги утврди начинот и сметките од кои се обезбедени парите. За да не се наштети на постапката, други детали не би откривал. Но кога ќе бидат создадени услови, јавноста ќе биде запознаена со начинот на извршување на кривичните дела во овој предмет.

Една важна дилема е присутна во јавноста: сведокот дал 1,5 милиони евра за да биде прекината постапката, а со тоа го прекршил законот. Како може тој да не биде дел од одговорните за овој голем скандал, затоа што е јасна неговата намера со тие пари да поткупи обвинители?
-Во истрагата Обвинителството ќе истражува дали целта била да се поткупат обвинители или само да се искористи влијанието на првоосомничениот врз јавен обвинител. Лицето за кое прашувате е подносител на кривичната пријава и е сведок во овој предмет. Околностите што се земаат предвид согласно со законот се однесуваат само за овој предмет. Лицето за други кривични дела во други постапки може да се јави и во друго својство, зависно од инволвираноста и учеството што го имал во кривичноправните настани.
За да се стимулира откривањето на овие кривични дела, законодавецот предвидел олеснување на положбата на лицето, кое ќе го пријави кривичното дело, но повторувам само за тој кривичноправен настан. Овој кривичен предмет воопшто не влијае врз одговорноста на сведокот во предметот „Империја“, кој го води СЈО.

Сведокот е осомничен во еден од случаите на Специјалното јавно обвинителство „Империја“. Истрагата за ова дело е покрената по спорниот рок на СЈО. Дали редовното обвинителство е подготвено да ја преземе истрагата за овој случај и што ќе се случува со предметот?
-Јавното обвинителство, и покрај тоа што целосно не е екипирано и нема доволно материјални средства за работа, на што повеќе пати сум укажувал, има професионални капацитети и подготвени сме да се бориме со криминалот.
Предметот „Империја“ е оформен во СЈО и сè додека тоа обвинителство има надлежност врз него, ние не можеме да го преземеме. За да постапуваме по конкретниот и по други предмети на СЈО, тие треба да донесат одлука дека натаму не се надлежни за овие предмети и службено да ни ги предадат, или пак најсоодветно е во законот што е во постапка на носење да се разреши оваа состојба.
Ве уверувам дека доколку предметите се дадат во надлежност на Јавното обвинителство, во сите случаи каде што ќе биде утврдено извршување на кривично дело и за тоа ќе се обезбедат докази, неговите сторители ќе ги гониме.

Целото интервју на „Независен весник“

Спонзорирано